1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Blog
  6. /
  7. Hydrocultuur planten, een duurzame...

Hydrocultuur planten, een duurzame keuze

Hydrocultuur planten, een duurzame keuze

Je hebt ongetwijfeld wel eens van die plantenbakken gezien met bruine korrels. En misschien heb je je ook wel eens afgevraagd waar die bruine korrels voor zijn. Die planten die je gezien hebt, zijn op hydrocultuur gekweekt. Dat betekent dat de wortels van de plant tussen kleikorrels groeit. Deze korrels nemen water met voeding op en geven dit geleidelijk af aan de wortels van de plant. Hydrocultuur, ook wel watercultuur of hydroponie genoemd, is een ideaal systeem voor op kantoor. Het onderhoud van hydroplanten is namelijk super makkelijk.

Wat is hydrocultuur

Hydrocultuur is een methode om planten te kweken zonder traditionele grond. In plaats daarvan worden de planten gekweekt in een waterige oplossing met voedingsstoffen. In hydrocultuur worden de wortels van de planten voorzien van een gecontroleerde hoeveelheid water, zuurstof en voedingsstoffen. Dit zorgt ervoor dat ze optimaal kunnen groeien.

De voordelen van hydrocultuur

Planten hebben direct effect op de sfeer van een ruimte. Met planten kan je eenvoudig de werksfeer op kantoor verhogen. Groen heeft ontzettend veel voordelen op het welzijn van je medewerkers. Eerder schreven we daar al deze blog (link naar https://www.deplantjesman.nl/5-redenen-waarom- je-vandaag-nog-interieurbeplanting-voor-kantoor-regelt/) over. We vertellen je graag de voordelen van hydrocultuurplanten.

 

Minder onderhoud

Hydrocultuur planten hebben over het algemeen minder onderhoud nodig dan planten die in traditionele grond groeien. Er is geen noodzaak om regelmatig water te geven of om overtollig water op te ruimen. Dat komt omdat ze in een waterige omgeving groeien. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld kantoren en bedrijfspanden waar er geen aandacht aan de verzorging van planten kan worden besteed.

Verbeterde luchtkwaliteit

Door koolstofdioxide om te zetten in zuurstof dragen planten bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Hydrocultuur planten kunnen deze functie nog efficiënter vervullen, omdat zij een optimale toegang tot water, zuurstof en voedingsstoffen hebben. Dit helpt om de luchtkwaliteit op kantoor te verbeteren en een gezondere werkomgeving te creëren.

Geluidsabsorptie

Planten kunnen geluidsgolven absorberen en dempen. Hierdoor dragen ze bij aan het verminderen van achtergrondgeluid op kantoor. Dit helpt een rustigere werkomgeving te creëren waar je je optimaal kunt concentreren.

Esthetische waarde

Hydrocultuur planten worden ook veel aangeschaft doordat zij een visueel aantrekkelijke toevoeging zijn aan kantoor- en bedrijfsruimtes. Je kunt hydrocultuur planten in verschillende vormen, kleuren en maten kopen, waardoor ze precies in jouw interieur passen. Ze verbeteren direct de uitstraling en sfeer van een werkplek. Groen in de werkomgeving kan ook bijdragen aan de productiviteit en het welzijn van werknemers.

Duurzaamheid

Een hydrocultuur plant maakt efficiënter gebruik van water, omdat zij in een waterige omgeving groeit. Zo helpen ze om water te besparen en dat is een groot voordeel ten opzichte van traditionele grondgebonden teelt. Bovendien kan het gebruik van hydrocultuur het gebruik van pesticiden verminderen, waardoor het een milieuvriendelijker alternatief is.

Verzorging hydrocultuur planten

Uiteraard kan je de verzorging van jouw hydrocultuur planten aan De Plantjesman overlaten. Als je de verzorging liever in eigen handen houdt, dan geven we je graag wat tips over de verzorging van hydrocultuur planten.

Water geven

Het is belangrijk om de juiste balans te vinden qua hoeveelheid water, want teveel water aan je hydrocultuur plant geven leidt tot wortelrot. Controleer daarom regelmatig het waterniveau in de container. Het liefst gebruik je gedemineraliseerd water of leidingwater dat tenminste 24 uur heeft gestaan zodat het chloor verdampt is. In tegenstelling tot traditionele planten hebben hydrocultuur planten water verrijkt met voedingsstoffen nodig.

Voedingsstoffen

Hydrocultuur planten hebben speciale voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien. Dit zijn vloeibare meststoffen die speciaal voor hydrocultuur zijn ontwikkeld. Houd je aan de instructies op de verpakking, want het is belangrijk dat je de juiste hoeveelheid voedingsstoffen aan je water toevoegt. Overvoeding kan namelijk schadelijk zijn voor de plant.

Temperatuur en luchtvochtigheid

Hydrocultuur planten groeien het beste bij een gematigde kamertemperatuur (tussen 18°C en 24°C). Ook is het belangrijk dat de planten niet op de tocht staan en dat er een juiste luchtvochtigheid is (50% tot 60%).

Verlichting

Zorg ervoor dat je de hydrocultuur planten op een plek neerzet waar ze voldoende licht krijgen. Ze zijn namelijk afhankelijk van fotosynthese voor hun groei. De ruimte moet voldoende natuurlijk licht bevatten of maak gebruik van speciale groeilampen. Zet ze niet in direct zonlicht, want dat beschadigt de wortels..

Controle en onderhoud

Controleer regelmatig de wortels op tekenen van rot of ziekte. Controleer ook regelmatig de pH- waarde van de voedingsoplossing. Zo zorg je ervoor dat deze binnen het juiste bereik blijft. Verwijder indien nodig dode of beschadigde bladeren.

Kies je ook voor duurzame hydrocultuur planten op jouw
werkplek?

Hydrocultuur planten zijn ideaal voor kantooromgevingen, omdat ze weinig onderhoud nodig hebben, het geluid dempen en de luchtkwaliteit optimaal verbeteren. Ze zijn een duurzame keuze doordat zij hun eigen water recyclen. Dat is nog eens een milieuvriendelijke plant. Ben je benieuwd welke hydrocultuur planten bij jou op de zaak passen? De Plantjesman komt graag langs voor een vrijblijvend advies.

Die groene gezonde werkomgeving is dichterbij dan ooit. We adviseren, regelen het en nemen de verzorging uit handen. Groen waar je dus zelf niets voor hoeft te doen. Bel, app of mail ons voor een afspraak!

Wouter Kuijt | +31 (0)6 12 77 07 78 | info@deplantjesman.nl

X