In onze moderne wereld, waar technologie en betonnen jungles de overhand hebben, is het gemakkelijk om het contact met de natuur te verliezen. Gelukkig is er een ontwerptrend die ons helpt om weer in harmonie te komen met de natuur: biophilic design. Biophilic design is het integreren van natuurlijke elementen in onze versteende omgeving, waardoor we ons beter voelen en een diepere verbinding met de natuur ervaren. Goed voor iedereen, maar ook zeker aantrekkelijk voor bedrijven. We worden er namelijk productiever van en dat levert meer op.

Waarom is het belangrijk om te ontwerpen met de natuur?
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat blootstelling aan natuurlijke elementen, zoals planten, daglicht en natuurlijke materialen, ons welzijn aanzienlijk kan verbeteren. Het kan stress verminderen, onze productiviteit verhogen en zelfs onze fysieke gezondheid bevorderen. Door de natuur in ons dagelijks leven te integreren, kunnen we een rustgevende en inspirerende omgeving creëren die ons helpt om beter te functioneren.

Waarom je vandaag nog Biophilic Design in jouw bedrijf toepast Hier zijn enkele voorbeelden van hoe biophilic design waarde kan toevoegen aan specifieke bedrijfstakken:

Horeca Door het gebruik van biophilic design kunnen restaurants en cafés een ontspannen en aangename sfeer creëren. Denk aan het gebruik van natuurlijke materialen, planten en natuurlijk licht, wat gasten een gevoel van welzijn en verbondenheid met de natuur geeft.

Kantoren Biophilic design in kantoren kan de productiviteit en het welzijn van werknemers verbeteren. Het toevoegen van groene planten, natuurlijke kleuren en materialen, en het creëren van uitzicht op de natuur kan stress verminderen en de concentratie verhogen.

Zorg In de zorgsector kan biophilic design een rustgevende omgeving creëren die helpt bij het herstel en welzijn van patiënten. Natuurlijke elementen zoals tuinen, waterpartijen en natuurlijke kleuren kunnen een positief effect hebben op het genezingsproces.

Winkels In winkels kan het de klantbeleving verbeteren en de verkoop stimuleren. Het gebruik van natuurlijke materialen, planten en natuurlijk licht kan een uitnodigende en ontspannen sfeer creëren, waardoor klanten langer blijven en meer geneigd zijn om aankopen te doen.

Onderwijs In onderwijsinstellingen kan het toepassen van natuurlijke elementen de leerprestaties van studenten bevorderen. Het creëren van groene binnenruimtes, buitenklassen en het gebruik van natuurlijke elementen in het ontwerp kan de concentratie en het welzijn van studenten verbeteren, wat resulteert in een betere leerervaring.

Recreatie Biophilic design in recreatieve ruimtes, zoals parken, sportfaciliteiten en recreatiecentra, kan een gevoel van ontspanning en verbondenheid met de natuur bevorderen. Natuurlijke elementen, zoals groene landschappen, waterpartijen en wandelpaden, kunnen mensen aantrekken en uitnodigen om te ontspannen en te genieten van de omgeving.

Vastgoed Door het integreren van natuurlijke elementen in vastgoed kan het vastgoed in waarde stijgen. Het is een aantrekkelijke factor die voor een hogere verhuur- en bezettingsgraad zorgt. Ook kan het bijdragen aan duurzaamheid en energie-efficiëntie. Het gebruik van natuurlijk licht, groene daken en wanden, en het maximaliseren van de natuurlijke ventilatie kunnen de energiekosten verlagen en de ecologische voetafdruk verminderen. Dit kan aantrekkelijk zijn voor investeerders, huurders en gebruikers die waarde hechten aan duurzaamheid en welzijn. Het toepassen van biophilic design in deze verschillende bedrijfstakken kan dus leiden tot positieve effecten op het welzijn van mensen, productiviteit, klanttevredenheid en leerprestaties.

Hoe kan je zelf biophilic design toepassen in jouw eigen interieur?

We geven je wat tips: 1. Breng de natuur naar binnen Vul je ruimte met planten en bloemen. Ze zuiveren de lucht, verhogen de luchtvochtigheid en zorgen voor een ontspannen sfeer. Kies voor planten die passen bij de lichtomstandigheden in je huis en vergeet niet om ze regelmatig water te geven.

2. Maximaliseer daglicht Maak gebruik van natuurlijk licht door grote ramen te plaatsen en gordijnen open te houden. Daglicht heeft een positief effect op onze stemming en energieniveau. Als je niet veel natuurlijk licht hebt, overweeg dan het gebruik van kunstmatige verlichting die het daglicht nabootst.

3. Gebruik natuurlijke materialen Kies voor meubels en decoratieve elementen gemaakt van hout, steen, bamboe of andere natuurlijke materialen. Deze materialen brengen een gevoel van warmte en authenticiteit in je interieur.

4. Creëer een groene oase buiten Als je de mogelijkheid hebt, richt dan een buitenruimte in waar je kunt ontspannen en genieten van de natuur. Plaats comfortabele stoelen, leg een grasmat aan of maak een moestuin. Zo heb je altijd een plek om tot rust te komen.

5. Verbind met water Water heeft een rustgevend effect op ons. Overweeg het plaatsen van een fontein, aquarium of zelfs een kleine waterval in je interieur. Het geluid en de aanblik van stromend water kunnen een gevoel van sereniteit creëren.

Kies je ook voor biophilic design in jouw bedrijf? Het creëren van een ruimte die ons verbindt met de natuur is niet alleen goed voor ons welzijn, maar ook voor het behoud van onze planeet. Door biophilic design toe te passen in jouw bedrijf geniet je van de vele voordelen die we hierboven genoemd hebben. Ben je benieuwd hoe we biophilic design bij jouw bedrijf kunnen toepassen? De Plantjesman komt graag langs voor een vrijblijvend advies. Die groene gezonde werkomgeving is dichterbij dan ooit. We adviseren, regelen het en nemen de verzorging uit handen. Groen waar je dus zelf niets voor hoeft te doen. Bel, app of mail ons voor een afspraak! 

X
Scroll naar boven